Size nasıl yardımcı olabilirim?
24 Mart 2024 Geri
Yenilenebilir Enerji ile Enerji Verimliliği

‘Yenilenebilir Enerji ile Enerji Verimliliği’

21. yüzyılda enerji, artık günlük yaşamımızın ayrılmaz bir unsurudur. Enerji kaynakları birçok alanda kullanılsa da sınırlı kaynaklar oldukları için verimli kullanmak hayati önem taşıyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımı büyük bir fırsat sunuyor. Yenilenebilir enerji kaynağı nedir, önce onu açıklayalım.

Fosil yakıtlardan elde edilen enerji sınırlı ve tükenmeye yüz tutmuş olması alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Doğalgaz, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yüksek maliyetli, çevreye zararlı ve tükenme riski olması nedeniyle yenilenebilir enerji kullanımı tercih edilmektedir. Sürdürülebilirlik için çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretimi hızlanmıştır.

Yenilenebilir enerji; rüzgar, güneş ışığı, yağmur ve jeotermal ısı gibi doğal enerji kaynaklarından elde edilen enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konusu, dünyada sürdürülebilirliğin sağlanması açısından çok kritiktir.

Rüzgar, güneş ışığı, gelgit ve dalga gibi doğal kaynaklardan elde edilen enerji, tükenecek veya sona erecek bir öğeye bağlı olmadan sürekli olarak yenilenerek kullanılabilir. Kömür ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerji kaynakları hem israfa sebep olur hem de çevreye zarar verir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin kullanılması çevreye birçok açıdan yarar sağlar. Yenilenebilir enerjinin çevreye yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğadaki karbon salımının dengelenmesine olanak sağlar.
  • Enerji için harcanan maliyetin düşmesinde etkilidir.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile enerji verimliliği artırılabilir.
  • Hava kirliliğinin azalmasına destek olur.
  • Çevre dostu bir enerji tüketimi sağlar.

Yenilenebilir Enerji Kaynağı: GES

Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Güneş panelleri ile enerji santrallerinde güneş enerjisi üretiliyor. Bu sistemler, güneş enerji santralleri olarak tanımlanıyor. Güneş enerjisi karbon salımını da engelliyor.

Güneş enerjisi için temiz ve kolay bir enerji kaynağı diyebiliriz; temiz olmasının yanı sıra sınırsız da bir kaynak.

Ülkemizde Güneş Enerji Santrali Kurulumunun Önemi

Ülkemizde enerji talebi her geçen gün yükseliyor. Fosil yakıtların sınırlı olması sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi de artıyor. Ülkemizde yenilenebilir enerjinin birincil enerji kullanımındaki oranı yüzde 6,5 civarında iken elektrik üretimindeki oranı yüzde 24’tür. Türkiye’nin 2023 enerji stratejisi doğrultusunda yenilenebilir elektrik üretimindeki oranının yüzde 30’a çıkarılması planlanıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan GES kurulumu devlet tarafından işletmeler ve bireysel kullanım için teşvik ediliyor. GES kurulumu sonrasında güneş enerjisini kullanmak hem kolay hem de avantajlı. GES ile ev ve işletmenin çatısına güneş panelleri monte ederek kendi enerji kaynağınızı sağlayabilirsiniz. Üstelik fazla ürettiğiniz enerjiyi satarak kazanç sağlayabilirsiniz. GES ile enerji tasarrufu yaparak maliyeti düşürebilirsiniz.

Çokyaşar Holding olarak enerji tasarrufunun öneminin farkındayız. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimine yönelik çalışmalar yapıyor, karbon nötr hedefimiz doğrultusunda enerji yatırımlarımızı artırıyoruz.

GES projesi kapsamında 1206 hanenin yıllık elektrik tüketimini karşılayacak biçimde 3.439.66 kWh enerji sağlanıyor.

Çokyaşar Tel fabrikamızda yıllık elektrik tüketimine eşdeğer 1.806.435 kWh enerji üretiyoruz. Çokyaşar Halat fabrikamızda GES ile ilk yılda 573 hanenin yıllık elektrik tüketimini karşılayacak şekilde 1.633.225 kWh enerji üretilmesi amaçlanıyor.

Çokyaşar Holding olarak “Enerji tasarrufu geleceğe yatırımdır” diyor, çevre dostu yatırımlarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.