‘Çalışan Bağlılığı Nedir? Çalışan Bağlılığı Nasıl Artırılır?’
Şirketlerin günümüz rekabetçi koşullarında ayakta kalabilmeleri için sadece hizmet ve ürün kaliteleri artık yeterli değil; aynı zamanda çalışanlarının bağlılığını ve memnuniyetini de sağlamaları gerekiyor. Çünkü şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmalarında ve vizyonlarını gerçekleştirmelerinde en önemli kaynak insan faktörüdür. Bu nedenle şirketlerin, nitelikli insan kaynağını kaybetmemek ve verimliliğini artırmak için çalışan bağlılığına odaklanmaları önem taşıyor.
Çalışan Bağlılığı Nedir?
İş dünyasında pandemi ve diğer faktörler kaynaklı büyük bir değişim yaşanıyor. Bu değişim, şirketlerin çalışan bağlılığını sağlamak için yeni stratejiler geliştirmesini kritik hale getiriyor. Çalışan bağlılığı, çalışanların şirkete ve misyonuna duygusal olarak bağlanması, kendi amaç ve çıkarları ile şirketin amaç ve çıkarlarını özdeşleştirmesi, çalıştığı şirketten memnun olması ve şirketin başarısı için yüksek performans göstermesi anlamına geliyor. Çalışan bağlılığı ile çalışanlar, şirkette kendilerini geliştirebilecekleri ve değer katabilecekleri bir ortam bulduklarına ve bu sayede kazançlarının arttığına inanıyor.
Çalışan Bağlılığı Nasıl Ölçülür?
Çalışan bağlılığı, çalışanların şirkete ve şirket misyonuna duygusal olarak bağlanması, kendi amaç ve çıkarları ile şirketin amaç ve çıkarlarını özdeşleştirmesi, çalıştığı şirketten memnun olması ve şirketin başarısı için yüksek performans göstermesi anlamına geliyor. Çalışan bağlılığının ölçülmesi, çalışanların kuruma ne kadar bağlı olduklarını, iş hayatında daha verimli olabilmek için hangi fiziksel ve psikolojik koşullara ihtiyaç duyduklarını, çalışma ortamından ne beklediklerini anlamak için önemli bir araçtır. Ancak ölçüm yapmak tek başına yeterli değildir; önemli olan, ölçüm sonuçlarına göre gerekli aksiyonları almak ve çalışan bağlılığını artırmak için sürekli iyileştirmeler yapmak.
Çalışan bağlılığını, sadece belli etkinlikler veya yan haklar ile sağlanabilecek bir olgu olarak tanımlamak yetersi kalır; çalışan bağlılığı, şirket kültürünün bir parçası olmalı ve tüm çalışanlar tarafından benimsenmeli ve yaşatılmalıdır. Bu nedenle, çalışan bağlılığı stratejilerinin belirlenmesinde ve uygulanmasında çalışanların katılımı ve görüşleri önem taşıyor.
Çalışanların ihtiyaçlarına, beklentilerine ve önerilerine kulak vermek, onları değerli hissettirmek ve motivasyonlarını artırmak için etkili bir yöntemdir. Ayrıca, çalışan bağlılığı, sadece insan kaynakları departmanının değil, tüm yöneticilerin sorumluluğu altındadır. Şirketin en üst yönetiminden başlayarak tüm yöneticilerin, çalışan bağlılığını desteklemek için rol model olmaları ve liderlik davranışları sergilemeleri tavsiye ediliyor.
Çalışan Bağlılığı Nasıl Artırılır?
Çalışan bağlılığı, şirketlerin başarısı ve rekabet gücü için kritik bir faktör olarak öne çıkıyor. Çalışan bağlılığını sağlamak için sadece profesyonel insan kaynakları desteği yeterli olmayabiliyor; aynı zamanda şirketin vizyonu, misyonu, değerleri, kültürü, liderliği, iletişimi, ödül ve tanıma sistemleri gibi birçok unsur da önem taşıyor. Bu unsurların uyumlu ve etkili bir şekilde yönetilmesi için insan kaynakları departmanı ile iş birliği yapma gereksinimi duyuluyor. Profesyonel insan kaynakları desteği, çalışan bağlılığı stratejilerinin belirlenmesi, uygulanması ve ölçülmesi konusunda şirketlere rehberlik edebilir; ancak çalışan bağlılığını artırmak için sadece insan kaynakları desteği değil, tüm yöneticilerin ve çalışanların katılımı ve sorumluluk alması da kritik öneme sahiptir.
Çalışan Bağlılığını Artırmak İçin Tavsiyeler
Çalışan bağlılığı, bir günde veya bir etkinlikle oluşabilecek bir duygu değildir. Tam tersine, çalışan bağlılığı, şirketlerin ve çalışanların karşılıklı olarak birbirlerine değer kattıkları, büyüdükleri ve geliştikleri bir sürecin sonucudur. Şirketlerin, çalışan bağlılığını sadece bir hedef değil, bir kültür olarak benimsemeleri ve bu kültürü iletişimle desteklemeleri öneriliyor. Böylece, çalışan bağlılığı ile beraber şirket başarısının da artacağı belirtiliyor.
1. Çalışanlarınıza değer verin.
Çalışanlarınızın kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak için onlara takdir ve teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Yaptıkları işin kalitesini ve önemini vurgulayın; sahip oldukları yetkinliklerle ortaya koydukları projeleri fark edin ve ödüllendirin. Yaptıkları işe değer verdiğinizi ve onların şirketiniz için vazgeçilmez olduğunu belirtin. Bazen de çalışanlarınıza işlerinde ne kadar başarılı olduklarını söyleyin ve onlara güven duyduğunuzu ifade etmekten çekinmeyin.
2. Çalışma ortamlarını ve çalışma şeklini iyileştirin.
İş hayatında iletişim, çalışan bağlılığı için kritik bir faktördür. Çalışanlar, şirketle olan ilişkilerinde en çok yöneticileriyle iletişim halindedir. Bu nedenle yöneticilerin, çalışanların duygu ve düşüncelerine empatiyle yaklaşması, profesyonel ihtiyaç ve beklentilerini karşılaması, gelişim planları oluşturması, iş planlarına dahil ederek onlara söz hakkı vermesi, fikirlerini özgürce dile getirebilmelerine olanak sağlaması gibi davranışlar çalışan memnuniyeti ve bağlılığı açısından hayati öneme sahiptir.