Tavlı Tel Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Tavlı teller, birçok endüstride bağlama ve sabitleme amaçları iç kullanılmaktadır. Üreticiler, farklı ihtiyaçları giderecek şekilde farklı tel çapı, farklı mukavemetlerde ve paketlemelerde teller üretir. En yaygın olarak tercih edilen tel türlerinden biri de tavlı teldir.

Tavlı Tel Nedir?

Tavlı tel, aynı zamanda tavlı bağ teli olarak da bilinir. Tavlı tel, sünekliği artırmak ve sertliği azaltmak için tavlanan düşük karbonlu çelik teldir. Bu işlemler tellerin dayanıklılığını kaybetmeden esneklik kazanmasını sağlar.

Tavlı tel, inşaat sektöründe demir bağlama teli olarak kullanılır. Esnek ve sağlam yapıda olan tavlı tel kullanım kolaylığı sağlar. Vakum sisteme sahip tav fırınlarında tavlanan siyah tavlı tel, 900°C'ye çıkabilen fırınlarda tavlanarak elde edilir. Tavlı tel, inşaat uygulama alanlarındaki yapı elemanlarını bağlamak amacıyla tercih edilir. Bunun yanında geri dönüşüm sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tavlı Tel Çeşitleri

Siyah tavlı tel ismini tavlama işleminin ardından oluşan kendine has siyah renginden alır. Düşük karbonlu çelik ya da demirden yapılan siyah tavlı tel genellikle inşaat ve geri dönüşüm sektöründe bağlama için kullanılır. Tavlama işleminde çelik tel fırında ısıtılarak yumuşar ve rengi gümüş veya griden siyaha dönüşür. 

Siyah tavlı tel çok esnektir, kolaylıkla şekil alabilir. Bu nedenle bağlama işlemleri için manuel veya otomatik bağlama prosesleri için idealdir.

Tavlı Tel Nerelerde Kullanılır?

Tavlı tel dayanıklı ve esnek olması sebebiyle pek çok alanda tercih edilmektedir.

İnşaat endüstrisi: İnşaat endüstrisinde demir bağlama teli olarak kullanılır.

İmalat sanayi: genel amaçlı balyalama işlemlerinde kullanılır.

Geri dönüşüm endüstrisi: Tesiste daha kolay nakliyat için karton, metal ya da kağıt gibi hurda parçaları bağlamak amacıyla kullanılır.

Tavlı tel, endüstriyel sektördeki kullanımın yanı sıra tüketici ve ticari sektörlerde de tercih edilmektedir.

Tavlı Tel Nasıl Yapılır?

Telin fiziksel özelliklerini değiştirmek amacıyla ısıtılıp soğutularak tavlama işlemine tabi tutulması söz konusudur. Tavlama metalde bulunan sertliğin bir kısmını ortadan kaldırır. Teli daha sünek hale getirir. Bu durum telin şekillendirilme kabiliyetini artırır.

https://www.cokyasarholding.com.tr/

Diğer Blog İçerikleri