Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Doğrusal Ekonomiden Döngüsel Ekonomiye Geçiş

Pandemi, iklim değişikliği ve dünya kaynaklarının hızla tükenmesi mevcut ekonomik sistemin dönüşmesine sebep olmaktadır. Gezegenimizin ekolojik sınırları hızla tükenirken mevcut ekonomik sistemin ihtiyaçları daha fazla karşılayamayacağı görülmektedir. Bugün, dünyamız üretebildiğinin 1,6 katını tüketebiliyor. Kaynakların daha sürdürülebilir ve verimli şekilde kullanılması günümüzde kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kapsamda döngüsel ekonomi modeline geçiş söz konusudur.  

Gezegenimizi tehdit eden iklim krizi her geçen gün daha da önem kazanıyor. İklim krizinin yanı sıra kaynaklarımızın sınırlı olması ve hızla artan nüfus, sınırlı kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini öne çıkarıyor. Sürdürülebilirlik, hemen her alanda olduğu gibi ekonomide de önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel üretim modelinin yerine sürdürebilir ekonomi modellerine geçiş önemli bir ihtiyaç halini alıyor.

Her sene 100 milyar tondan fazla kaynak ekonomiye aktarılırken, bu kaynakların %60'ından fazlası atık olarak ve iklim krizinin tetikleyicilerinden biri olan sera gazı emisyonu ile neticelenmektedir. Sadece plastik kullanımını ele aldığımızda plastik maddelerin geri dönüşüm yetersizliğinden dolayı pek çok plastik ürünün son adresi denizlerimiz ve okyanuslarımız olmaktadır. Bu durum da ciddi anlamda deniz ve okyanuslarımızda tahribata neden olmaktadır.

Döngüsel Ekonomi Nedir?

Döngüsel ekonomi, günümüzde hakim olan doğrusal ekonomi modeline alternatif bir ekonomi modelidir. Döngüsel ekonomi, kaynakların tekrar kullanım için geri dönüştürülerek tekrar kullanımına yönelik üretim yapılmasını hedefler. Döngüsel ekonomi, atık sorunu, iklim krizi gibi küresel problemleri çözüme kavuşturmak için kritik önem taşıyor.

Döngüsel Ekonominin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerindeki Yeri

Döngüsel ekonominin çevresel ve ekonomik birçok faydası vardır. Çevresel ve ekonomik boyuttaki faydalar sürdürülebilir dünya ve sürdürülebilir ekonomi modeli açısından kritik önem arz eder. Döngüsel ekonomi kapsamında ekonomik büyüme ve kalkınma için ürünleri ve kaynakları üretme ve tüketme biçimini dönüştürerek ekolojik ayak izinin azaltılması gerektiği ilk hedefler arasındadır.

Döngüsel ve Lineer Ekonomi Arasındaki Farklar

Doğrusal ekonomi al-yap-at yaklaşımı ile hareket eder. Doğal kaynak tedariki ile yapılan üretimde hammaddeler ürüne dönüştürülür, kullanımın ardından ürünler genellikle geri dönüştürülemez ve atık konumuna düşer.

Döngüsel ekonomi ise ürün ve endüstriyel süreçlerin kaynak ve materyalleri sürekli olarak akışta ve kullanımda kalacak şekilde uygun olarak tasarlanması ile atıklar en aza indirgenir, ürünlerin tekrar tekrar kullanımına olanak sağlar. Doğrusal ekonomi modelinin tersine doğası gereği yenileyici bir yaklaşımı ele alır. Satın almanın azaltılması, geri dönüştürülen ürünlerin kullanımı hedefler. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına teşvik eder. Tüketim azaltarak, geri dönüşüme ve yeniden kullanıma yönlendirir.

Döngüsel Ekonominin Faydaları

  • Doğrusal ekonomi modelinin ‘Al-Yap-At' anlayışı yerine geri dönüşüm ve sürdürülebilirliği öne çıkarır. Döngüsel ekonomide tüm hammaddelerin tamamen geri dönüştürüldüğü bir sistem söz konusudur. Bu nedenle işlenmemiş ham madde ihtiyacı ortadan kalkar ve enerji tasarrufu sağlanmış olur.
  • Enerji ve ham madde tasarrufi ile ekonomik büyüme desteklenir.
  • Döngüsel ekonomide iş gücü hammaddeden daha değerlidir. Döngüsel ürünlerin geliştirilmesi ve üretimi için iş gücü gereksinimi artar. Bu durum istihdamı artırır.
  • Döngüsel ekonomi ham madde kullanımı azalttığı için sera gazı emisyonlarının küresel ölçekte azaltılmasına yardımcı olur. 

Döngüsel Ekonomi Nasıl Uygulanır?

  • Döngüsel ekonomi ile uzun süreli kullanım imkanı sunan ürünler ve endüstriyel süreçler tasarlanabilir.
  • Gelişen teknoloji ile kaynak kullanımı optimize edilir.
  • Ürünlerin kullanım ömrünü artırmak için bakım ve onarım yapmak gerekir. Ürünlerin tekrar kullanıma sunulabilmesi için geri toplama stratejileri oluşturulabilir.
  • Temiz ve yenilenebilir kaynaklara yönelim söz konusudur.
  • Sürdürülebilirliği benimseyen iş modelleri ile ekonomik büyüme sağlanabilir. 

https://www.cokyasarholding.com.tr/

 

 

Diğer Blog İçerikleri